Totalul afișărilor de pagină

joi, 15 martie 2012

Gorbaciov si votca

 ...,,inainte sa se dezintegreze,Imperiul Bizantin a avut o influenta capitala in dezvoltarea Rusiei kievene.Vikingii,cunoscuti in Rusia sub numele de -varegi- dominau vaile a doua mari fluvii de pe teritoriul Rusiei si Ucrainei de astazi: Niprul si Volga.Conducatorii varegi locuiau in orase- in Kiev,pe valea Niprului,si in Novgorod,pe valea Volgai- ,iar slavii locuiau in asezari rurale si munceau pentru ei.
In 989, Vladimir I,cneazul Rusiei kievene,a ales ca religie a statului sau crestinismul ortodox,nu islamul.
Se spune ca a facut aceasta alegere datorita splendorii Constantinopolului si a catedralelor sale si deoarece credea ca rusii n-ar fi putut trai fara votca.,,
,,,revenind in zilele noastre mai precis in aprilie 1985 la cateva saptamani dupa ce Mihail Sergheevici Gorbaciov  a preluat functia suprema la Kremlin,acesta nu a uitat de viciul rusesc obsedant: bautura.
Problema grava a bauturii in Rusia a fost boala nationala timp de secole,asa cum au marturisit Puskin,Dostoievski si Tolstoi.
La sfarsitul erei sovietice existau 40 milioane de alcoolici recunoscuti oficial dintr-o populatie de 270 milioane de oameni.
In ansamblu, de-a lungul deceniilor,comunistii nu au abordat serios problema,chiar daca cei mai afectati au fost muncitorii si saracii.
Regimurile care au urmat au considerat,ca o natiune anesteziata de alcool putea fi supusa din punct de vedere politic.Noul ales de la Kremlin era hotarat sa faca ceva in aceasta privinta.
In 4 aprilie1985,Gorbaciov a adunat un grup format din cei mai puternici oameni ai partidului si pur si simplu i-a anuntat cu privire la hotararea care a luat-o,fara sa lase loc de comentarii.Nu a fost vorba chiar despre interdictie totala,insa nu a lipsit mult.A triplat pretul la votca.Productia de bere si de vin a fost redusa cu aproape trei sferturi.
Vladimir Dementsev,ministrul de finante,a incercat sa-i atraga atentia si sa-l avertizeze ca veniturile statului se vor reduce,iar aceasta actiune va lasa o gaura neagra in bugetul national.Pregatit cu cifre- era vorba despre pierderi de 4 miliarde de ruble,in acel an,si de 15 miliarde,in cinci ani. Gorbaciov abia l-a lasat sa termine:
"ce spuneti dumneavoastra nu e nimic nou.Stim ca nu exista bani care sa acopere aceste pierderi.Insa nu veniti cu alta propunere decat sa lasam oamenii sa se imbete. Propuneti sa construim comunismul pe votca?"
Acela a fost sfarsitul intalnirii.Masurile au fost luate, iar Gorbaciov si-a urmat campania cu determinare,insa rezultatul a fost dezastros.In fata magazinelor de bauturi alcoolice erau cozi imense,iar peste noapte a aparut o piata neagra infloritoare pentru comercializarea votcii.
Cea mai mare problema era distilarea la domiciliu a diverselor tipuri de bauturi.Zaharul disparea rapid din magazine, astfel ca a trebuit rationalizat. Gaura negra financiara pe care a prevazut-o Dementsev a fost mai mare decat s-a asteptat. Rata mortalitatii a crescut din cauza consumului de bauturi alcoolice toxice produse in casa. Plantatiile traditionale de vita-de-vie,mai ales cele din Georgia,au fost distruse si nu si-au mai revenit niciodata.
Dupa trei ani, Gorbaciov a recunoscut ca a facut o greseala si a abandonat campania alcoolului; insa raul era deja facut.

Sursa:
1989 Prabusirea Imperiului Sovietic -Victor Sebestyen-
( un best seller pe care il recomand mai ales celor nascuti in anii 50-60 )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu