Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 21 martie 2012

Pastorul,caprele si arborele de cafea

Cafeaua Arabica
Se gaseste in stare salbatica mai multe specii de arbori de cafea intr-o vasta zona care ocupa regiunile tropicale si ecuatoriale ale Africii,de o parte si de alta a Ecuatorului; dar arborele de cafea cunoscut sub denumirea de arbore de cafea arabica, a carui fructe (boabele de cafea) sint atat de pretuite in lumea intreaga e originar din vaile adanci ale Etiopiei.
Legenda spune ca un pastor de capre a unei manastiri musulmane din Yemen a observat ca in zilele cand animalele sale se hraneau cu boabele rosietice ale unui arbust,pe care il tineau in mare stima,nu mai puteau sa doarma in noptile urmatoare.
Rhazes,un medic arab din secolul al IX-lea,este primul savant care mentioneaza cafeaua si incontestabilelor sale calitati.Dar trebuie sa asteptam inca vreo doua secole pana cand marele Avicenna ne va darui un studiu complect asupra mirificelor propietati ale acestui arbust.Datorita observatiilor sale s-a trecut la cultivarea miraculosului arbust iar folosirea cafelei sub forma de licoare pe care o pretuim noi azi atat de mult,a atras atentia cetatii sfinte - Mecca -.
Curiozitatea ii impinge pe pelerinii veniti sa ingenuncheze in fata pietrei negre din Kaaba numai dupa ce si-au parfumat gura cu o dusca de cafea si astfel,Islamul intreg,de la Cairo la Alep,din Damasc la Bagdad si Teheran,devine sustinatorul aprig al acestei licori negre.
In 1554,cafeaua pune piciorul pe malul european al Bosforului;la Constantinopol se deschid doua cafenele care devin foarte repede locul preferat de intalnire al poetilor,ai cadiilor si inaltilor demnitari ai Imperiului turcesc.

In 1640 se bea cafea in Italia,in 1660 un velier venit din Egipt descarca la Marsilia o prima incarcatura cu saci de cafea ,intreaga cantitate impartindu-se numai intre farmacistii orasului.Si de aici debutul unei lungi si aprigi discutii intre medici care a durat mai bine de doua secole si care ,de fapt mai dureaza si azi.-cafeaua este un remediu sau o otrava?..
In1720 existau in Paris 380 de cafenele....
In Bucuresti la finele secolului al XVIII-lea existau deja o serie de cafenele cunoscute.La 1816 calatorul german Hans Sturmen trecand prin Bucuresti afirma ca: "crasmele si pivnitele sant foarte frecventate,insa cafenelele nu au un renume prea bun".
Italianul Domenico Zanelli imparte, in 1841, cafenelele Bucurestene in doua categorii mari.Mai intai,o minoritate "in care gasesti ziare si biliard ( o masa cu picere si pervazul de bileard )",restul, "de moda turceasca" fiind cu precadere "innegrite de fumul ce,neintrerupt,iese din sutele de lulele pe care le vezi  mereu in mana musteriilor ce stau toata ziua,ca niste momai,pe bancile cele unsuroase,mancand sarailii si band cafea"... ( va urma )
Surse:
Constantin C Giurescu; Vintila Ornaru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu