Totalul afișărilor de pagină

vineri, 11 mai 2012

PARAZITII

Un organism care traieste in interiorul sau suprafata altui organism (gazda) ,pe care il foloseste ca sursa de hrana,se numeste parazit.Intr-o relatie parazitara,gazda nu are nici un beneficiu,fiind,de obicei,vatamata de catre parazit,iar acesta are nu doar o sursa de hrana sigura,ci si adapost,ascunzandu-se in interiorul gazdei,in blana sau solzii acesteia.Multi paraziti au carlige,ventuze sau gheare,pe care le folosesc pentru a se agata de gazda lor.

Parazitii animalelor


Putine animale reusesc sa scape de paraziti.Unii paraziti,precum paduchii si capusele traiesc in afara gazdelor,agatandu-se de pielea sau de blana acestora. ei se numesc ectoparaziti.Aceia care traiesc in interiorul corpului gazdei,precum galbeaza sau teniile se numesc endoparaziti.Putini paraziti sant mortali,deoarece nu au nici un interes sa-si omoare gazda.Odata ce aceasta a murit,nici parazitul nu va mai avea mult de trait.Multe boli umane,precum malaria si elefantiazisul,sant,la origine,boli parazitare.

Puricii si capusele


Multe organisme se hranesc cu sangele altora si pot transmite boli gazdei lor.Puricii sant insecte care se hranesc cu sange dupa ce devin adulti.Larvele se hranesc cu orice fel de resturi de materie organica,inclusiv excrementele adultilor.Capusele,pe de alta parte,consuma sangele gazdei pe tot parcursul dezvoltarii.



Simbioza



Simbioza este relatia reciproc avantajoasa dintre doua organisme,cum este cea dintre bivoli si graurii africani.Bivolii sant parazitati de capuse,care ai pot imbolnavi.Graurul african alearga pe spinarea bivolului,culegand capusele.Astfel,pasarea capata o masa buna,iar bivolul este curatat.


Paraziti folositori

Cei mai multi paraziti sant daunatori,dar cativa sant si benefici oamenilor.In microchirurgie,lipitoarea medicinala este inca folosita pentru a reduce daunele pe care le pot produce cheagurile de sange mici.Multe recolte sant stropite acum cu viermi nematozi minusculi care sant paraziti pentru unii daunatori agricoli.


Sursa:
Enciclopedia ilustrata a familiei  vol II o-p-Colectiile Cotidianul Educativa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu