Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 25 aprilie 2012

Razboiul Opiumului

                                                                Traficul de droguri

Un exemplu istoric referitor la legaturile intime dintre interesele lumii traficului de droguri si guverne il reprezinta razboaiele opiumului din secolul al XIX-lea,in care s-au confruntat chinezii si britanicii.In secolul al XVI-lea,arabii au adus in China obiceiul folosirii opiumului "ca mijloc de recreere". Pana atunci, in tara galbena,macul se folosise mereu in scopuri terapeutice. Obiceiul de a fuma opiu a devenit atat de popular incat importurile mari de opiu au dus la distrugerea balantei de plati chineze.In anul 1729,imparatul a promulgat un edict prin care interzicea importul de opiu,dar acest fapt a dus la aparitia comertului ilegal.Ne aflam in fata inceputurilor traficului de droguri asa cum este inteles acesta in prezent. Puternica si celebra Companie a Indiilor Orientale din Marea Britanie,care detinea monopolul exclusiv al plantatiilor de mac in Orient,s-a vazut obligata sa mareasca traficul de opiu din cauza problemelor sale contabile,fapt care a provocat intrarea unor mari cantitati in China.In 1796,printr-un al doilea edict al imparatului,cotrabandistii si patronii fumoarelor erau condamnati la moarte,dar chiar si asa,cantitatile de opiu care intrau anual in China nu se reduceau.Opiumul care ajungea pe coastele chineze transportat de Compania Indiilor Orientale se comercializa in schimbul lingourilor de aur si de argint sau al operelor de arta care apoi se vindeau in Europa. In 1880,ajungeau in China circa 6500 tone de opiu pe an,iar numarul dependentilor depasea 15 milioane.
 In 1839,in fata ravagiilor pe care drogul le cauza in sanul a milioane de familii,imparatul a trimis o scrisoare reginei Victoria a Angliei,rugand-o sa ordone interzicerea traficului de opiu in China. Scrisoarea este citita in Camera Comunelor,care printr-o motiune aprobata cu majoritate absoluta respinge solicitarile imparatului chinez,argumentand ca "este inoportuna abandonarea unei surse de venituri atat de importante precum cele generate de monopolul Companiei Indiilor Orientale in materie de opiu."
Cand imparatul a aflat raspunsul britanicilor,a ordonat inceperea unei operatiuni indreptate impotriva traficului.Cei mai importanti comercianti de opiu au fost prinsi si condamnati la moarte,iar mari cantitati de marfa au fost retinute.

miercuri, 4 aprilie 2012

Proclamatia de la Pades

Tudor Vladimirescu 1780-1821

"patria se cheama norodul,iar nu tagma jefuitorilor"

....ajuns la Pades,trimite oamenii de incredere pentru chemarea pandurilor si plaiesilor sub steagul rascoalei.
Constituita la Pades,"adunarea norodului" era singura autoritate pentru masele populare.
Tudor schiteaza programul rascoalei:
  • desfiintarea birului;
  • dreptate si libertate pentru tara;
  • redobandirea drepturilor pierdute;                                                                                                              
Indemnati si incurajati de ce se intampla la Pades,taranii incep sa atace conacele,mosiile boieresti si manastiresti in toata Oltenia. De aici rascoala se raspandeste cu mare iuteala in Muntenia si chiar in unele parti ale Moldovei.
....................................................................................................................................................................
[...]..Multa sanatate fratilor locuitori ai Tarii Romanesti,veri din ce neam veti fi !  Nici o pravila nu opreste d-a intampina raul cu rau.Sarpele,cand iti iese inainte,da-i cu ciomagul si-l omoara,caci mai de multe ori te primejduiesti din muscatura lui; dar pe balaurii care ne inghit de vii,capeteniile noastre zic,atat cele boieresti cat si cele politicesti,pana cand sa-i suferim a ne suge sangele din noi? Pana cand sa le fim robi? 
 Veniti dar,fratilor,cu totii; ca cu raul sa pierdem pe cei rai,ca sa ne fie noua bine; si sa se aleaga din capeteniile noastre care pot sa fie buni,aceia sant ai nostrii; si cu noi dimpreuna vom lucra binele; ca sa le fie si lor bine,precum ne sant fagaduiti.
          Nu va leneviti,ci siliti de veniti in grab cu totii,care aveti arme cu arme,iar care nu veti avea arme,cu furci de fier si cu lanci; sa va faceti de grab si sa veniti unde veti auzi ca se afla Adunarea cea oranduita bpentru binele si folosul a toata tara; si ceea ce va va povatui mai marii Adunarii,aceea sa urmati; si unde va vor chema ei,acolo sa margeti; ca ne ajunge,fratilor,atata vreme de cand lacrimile noastre nu s-au mai uscat [...] 

 Sursa: C.D.Aricescu . Craiova 1874
           Pagini din gandirea militara universala vol 2 : colonel dr.Simion Pitea; colonel dr.Gheorghe Tudor.
           Editura Militara 1985.

marți, 3 aprilie 2012

Razboi pe mare- Primul Razboi Mondial

De la sfarsitul veacului trecut (n.n. secolul XIX ) a inceput, faurirea unei flote puternice,corespunzand intentiilor expansioniste germane,aceasta arma fiind indreptata in primul rand impotriva imperialismului britanic si marinei sale militare.S-au construit nave mari,cu o putere de distrugere sporita.Initiatorul si organizatorul programului de construire a flotei a fost amiralul Tirpitz,secretar de stat al marinei imperiale.Mult laudatului intemeietor al flotei germane ii lipsea insa o conceptie strategica clara.
Cuirasat:
-nava principala de lupta inzestrata cu tunuri de calibrul cel mai mare si protejata cu blindaje groase de otel (cuirasa).Pana in 1906,cele mai mari cuirasate ajungeau la 16.700 tone deplasament si la o viteza de 19 noduri.
Cuirasat Dreadnought:
- ( in engleza,dreadnought = neinfricat; literal- care nu se teme de nimic ) denumire generica data celor mai puternice cuirasate construite incepand din 1907,cu un deplasament intre 18.000-29.000 tone si cu o viteza intre 21,5-25 noduri.
Crucisator de batalie:
- dreadnought rapid,cu viteze atingand 29 noduri,avand in schimb o protectie mai slaba.
Crucisator cuirasat:
-nava militara de tonaj mijlociu ( 9000-15.000 tone ) si o viteza de 23 noduri.Prei aparitia Dreadnought-urilor si a crucisatoarelor de batalie,crucisatoarele cuirasate nu mai intrau in linie de lupta,executand in cadrul flotei misiuni de cercetare.
Crucisator usor:
- nava militara de tonaj mijlociu ( 3.500 -5.500 tone ) fara blindaje,executand misiuni de cercetare si sprijinad flotilele de torpiloare.
Torpilator:
- nava militara de tonaj redus ( 400 - 800 tone ) avand ca arma principala torpila destinata sa atace in masa flota de lupta adversa.Pentru combaterea torpiloarelor au aparut in 1915 tipuri de torpiloare mari,de peste 1000 tone, care au primit denumirea de contratorpiloare sau distrugatoare de torpiloare,sau mai pe scurt  distrugatoare.

duminică, 1 aprilie 2012

1968,Rusii carau trupe in Bulgaria,pentru invazia Romaniei

- Ce amintiri aveti despre momentul 1968?
-In 1968,am trait un moment inaltator, ca om si ca militar roman.Era in noaptea de 19/20 august,predasem uniformele de serviciu la magazie,aveam uniformele de oras.Terminasem anul I si ne pregateam sa plecam in vacanta.Fusesem in practica la Mangalia si a doua zi dimineata plecam acasa.Unii plecasera deja.Atunci,am auzit pentru prima data alarma de lupta.Rusii patrunsesera in Cehoslovacia. Intrucat Romania nu acceptase sa participe la aceasta actiune josnica,era in pericol sa fie atacata la randul ei.Ni s-a dat alarma de lupta si ni s-a distribuit munitie.Aveam pistoale-mitraliera vechi,din timpul razboiului,PPS-uri se numeau.Erau niste pistoale -mitraliera foarte simple,cu un disc in care incapeau 81 de cartuse.Ne-am inarmat si am sapat imediat transee in jurul scolii.Am iesit cantand,inarmati prin oras,ca sa ridicam starea de spirit a populatiei.Am vazut oameni plangand,auzind ce cantam noi,cantece pe care as vrea sa le mai aud cantandu-se.Imi dau si acuma lacrimile,cand ma gandesc la ele. S-a creat,inclusiv in randul civililor,o stare de spirit belicoasa.S-a dat alarma de lupta in intreaga flota si au iesit navele la limita apelor teritoriale.Flota sovietica facuse jonctiunea cu flota bulgara.Se carau trupe in Bulgaria pentru invazia Romaniei. Atunci am fost inconjurati,sa fim invadati si noi.Intreaga populatie a spus: luptam pentru ca e vorba de Romania. Atunci,in 3 zile au fost inarmati 2 milioane de romani. S-a scos armamentul din depozite,s-au constituit garzi patriotice,garzi de tineret,garzi de intreprindere. Pe 23 august 1968,in Bucuresti au defilat ore in sir garzi patriotice inarmate. Era tot armamentul posibil acolo.Pe rusi ii astepta razboiul intregului popor.De asta se tem marile imperii: de un popor care vrea sa-si apere independenta fiintei nationale.De aia nu au invadat Romania...