Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 4 aprilie 2012

Proclamatia de la Pades

Tudor Vladimirescu 1780-1821

"patria se cheama norodul,iar nu tagma jefuitorilor"

....ajuns la Pades,trimite oamenii de incredere pentru chemarea pandurilor si plaiesilor sub steagul rascoalei.
Constituita la Pades,"adunarea norodului" era singura autoritate pentru masele populare.
Tudor schiteaza programul rascoalei:
  • desfiintarea birului;
  • dreptate si libertate pentru tara;
  • redobandirea drepturilor pierdute;                                                                                                              
Indemnati si incurajati de ce se intampla la Pades,taranii incep sa atace conacele,mosiile boieresti si manastiresti in toata Oltenia. De aici rascoala se raspandeste cu mare iuteala in Muntenia si chiar in unele parti ale Moldovei.
....................................................................................................................................................................
[...]..Multa sanatate fratilor locuitori ai Tarii Romanesti,veri din ce neam veti fi !  Nici o pravila nu opreste d-a intampina raul cu rau.Sarpele,cand iti iese inainte,da-i cu ciomagul si-l omoara,caci mai de multe ori te primejduiesti din muscatura lui; dar pe balaurii care ne inghit de vii,capeteniile noastre zic,atat cele boieresti cat si cele politicesti,pana cand sa-i suferim a ne suge sangele din noi? Pana cand sa le fim robi? 
 Veniti dar,fratilor,cu totii; ca cu raul sa pierdem pe cei rai,ca sa ne fie noua bine; si sa se aleaga din capeteniile noastre care pot sa fie buni,aceia sant ai nostrii; si cu noi dimpreuna vom lucra binele; ca sa le fie si lor bine,precum ne sant fagaduiti.
          Nu va leneviti,ci siliti de veniti in grab cu totii,care aveti arme cu arme,iar care nu veti avea arme,cu furci de fier si cu lanci; sa va faceti de grab si sa veniti unde veti auzi ca se afla Adunarea cea oranduita bpentru binele si folosul a toata tara; si ceea ce va va povatui mai marii Adunarii,aceea sa urmati; si unde va vor chema ei,acolo sa margeti; ca ne ajunge,fratilor,atata vreme de cand lacrimile noastre nu s-au mai uscat [...] 

 Sursa: C.D.Aricescu . Craiova 1874
           Pagini din gandirea militara universala vol 2 : colonel dr.Simion Pitea; colonel dr.Gheorghe Tudor.
           Editura Militara 1985.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu