Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 11 februarie 2012

CARTOFUL


..Cartoful (leguma tuberculifera) este original din America de Sud,constituie un valoros produs alimentar,furajer si industrial.Acesta reprezinta partea subterana,carnoasa,ingrosata,a plantei cu acelasi nume ,in care sau acumulat substante de rezerva,in special amidon. El a fost adus in Europa de catre spanioli,si mult timp din cauza formei si a continutului ridicat de solanina din coaja ,era considerat chiar otravitor.Solanina se gaseste in toate organele plantei ,indeosebi in jurul ochilor cartofilor, de aceea se recomanda ca tuberculele incoltit sa fie bine curatat si mai adanc in jurul ochilor.Italienii, in trecut foloseau cartofii numai pentru hrana porcilor,iar in Germania erau acceptati ca hrana doar pentru puscariasi.Ideea ca tuberculii de cartofi, nu sant otravitori si ar putea constitui un aliment principal pe timp de foamete, a avut-o farmacistul francez Antoine Augustin Parmentier si astfel atat in Europa (si nu numai) cartoful a devenit cel de-al patrulea aliment de baza al populatiei lumii,alaturi de grau,porumb si orez.Revenind la zilele noastre, cartoful se intrebuinteaza la multiple preparate culinare (supe,ciorbe,mancaruri,pireuri,budinci, prajiti etc) atat in bucataria comuna ,cat si in bucataria dietetica.Preparat sub orice forma are gust placut,se digera usor si este foarte hranitor.Cateva din micile secrete ale gospodinelor: Cartofii curatati,taiati marunt si tinuti mai mult timp in apa rece ,pierd complect vitamina C. Fierti in coaja si mai ales copti,cartofii sant mult mai hranitori decat pregatiti in alt mod. Cartofii mari se vor coace mai repede in cuptor daca vor fi perforati in lungime..acest horn va induce caldura prin mijlocul cartofului. Inainte de a aseza cartofii in cuptor ,acestia vor fi bine spalati,stersi cu un prosop si unsi cu putin ulei.Se vor coace fara sa li se deterioreze coaja si aceasta va fi mai crocanta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu