Totalul afișărilor de pagină

luni, 13 februarie 2012

BUCURESTI-prezentare generala-

  • 033 Bucuresti este Capitala Romaniei si,in acelasi timp,cel mai mare si important oras din tara.Numele isi are originea intr-o veche legenda romaneasca despre ciobanul BUCUR care si-ar fi asezat intre coline stana de oi.Orasul este traversat de doua rauri:Dambovita si Colentina (ultimul formeaza o salba de lacuri,majoritatea inconjurate de parcuri.Desi este asezat intr-o zona de campie,Bucurestiul este dominat de o serie de coline:Dealul Cotroceni,Dealul Spirii,Dealul Mitropoliei sau Dealul Radu Voda.Populatia depaseste 3 milioane,iar clima este temperat-continentala. Dezvoltarea economica ia amploare in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu (1688-1714) Secolul al XVIII-lea esta marcat de dominatia Fanariotilor-domnitori de origine greaca,provenind din cartierul Fanar din Istambul.In aceasta perioada se dezvolta breslele,iar numarul negustorilor creste din ce in ce mai mult.Apar noi institutii publice ,hanuri,fabrici si magazine.Majoritatea strazilor din zona Lipscani poarta numele breslelor de odinioara-Gabroveni,Selari,Sepcari,Blanari,Bacani,Zarafi sau Cavafi.O data cu unirea Tarii Romanesti cu Moldava,sub conducera lui Alexandru Ioan Cuza, pe 24 ianuarie 1859 Bucurestiul devine Capitala Principatelor Romane.Orasul este martor al unor evenimente importante -formarea primului guvern national,condus de Barbu Catargiu (1862),crearea Primariei(1864),incoronarea primului Rege al Romaniei,Carol I de Hohenzollern(1881).Aceasta perioada constituie un reper decisiv pentru noul stil arhitehtonic al Bucurestiului-care incepe sa se prefigureze drept MICUL PARIS al Europei orientale...in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial,Bucurestiul sufera distrugeri datorate bombardamentelor.Pe 30 decembrie 1947,Palatul Regal este martorul abdicarii fortate a regelui Mihai de Hohenzollern.In aceeasi zi Romania este proclamata republica si intra in sfera de dominatie a Uniunii Sovietice.
  • 1808: negustorul Manuc Bey construieste Hanul lui Manuc (vezi poza) aici se va semna la 1812 Tratatul de la Bucuresti dintre Rusia si Turcia.
  • 1848: pe Dealul Spirii are loc o sangeroasa batalie intre armata otomana si pompierii romani.
  • 1854: este inagurata Gradina Cismigiu.
  • 1857: Bucuresti primul oras din lume care introduce iluminatul cu petrol lampant.
  • 1860: incepe pavarea strazilor cu piatra cubica ,in locul bolovanilor de rau.
  • 1868: este inagurata Casa Capsa -una dintre primele cofetarii si restaurante moderne din Europa,loc legendar de intalnire a protipendadei bucurestene.
  • 1872: se da in exploatare prima linie de tranvai cu cai (tramcar) retrase din circulatie in 1929.
  • 1872: se inaugureaza Gara de Nord (denumita atunci Gara Targovistii) si se da in exploatare linia ferata Bucuresti-Ploiesti.
  • 1882: seintroduce iluminatul electric.
  • 1888: este inaugurata cladirea Atheneului Roman -donatii publice ,al carei slogan era ,,dati un leu pentru Atheneu,,.
  • 1893: este construit Palatul Cotroceni ,inconjurat de un parc cu vegetatie bogata.
  • 1900: se da in functiune Palatul Postelor,azi Muzeul National de Istorie a Romaniei.

Un comentariu:

  1. …posta de pe meleagurile noastre a fost pentru prima data amintita in Evul Mediu? A fost înfiintată pentru a transmite poruncile domnului in teritoriul stapanit. “Postasii” de atunci foloseau caii, pe care locuitorii satelor si oraselor tranzitate erau obligati sa-i puna la dispozitie.

    …serviciile postale romane sunt atestate pentru prima data in “Hrisovul” dat de domnitorul Mircea cel Batrân, în anul 1399, la Giurgiu? Prin acesta, localitatile trebuiau sa asigure curierilor domnesti mijloace de transport, cai si carute pe doua roti, numite olace. La inceputul ei, posta cuprindea mai ales serviciul de transport al calatorilor si al corespondentei oficiale a domnilor si marilor dregatori.

    …posta moderna s-a nascut in 1864, cand domnitorul Alexandru Ioan Cuza a unit serviciul postal cu cel telegrafic? In 1893 acestora li s-a adaugat si serviciul telefonic, luand nastere simbolul PTT.


    …in 1874, la Berna se desfasoară primul Congres Postal în cadrul caruia s-a decis crearea Uniunii Poştale Universale, România fiind unul dintre cei 22 de membri fondatori ai organizaţiei? La acest Congres, Romania a fost reprezentata de George Lahovari, director general al postelor si telegrafelor.


    …la 1 mai 1865, se introduce serviciul abonamentelor prin postă la presa din tara si strainatate? Administraţia postală percepea un comision fix de 10% din costul abonamentului, plus cheltuielile de expediere a sumelor si francarea trimiterilor. Tot in anul 1865, este organizat serviciul de posta rurala, care asigura legatura intre comune, prin curse de factori.


    …Romania a preluat, pentru perioada 2004 – 2008, functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Uniunii Postale Universale? In acest fel, compania a luat parte la luarea celor mai importante decizii referitoare la viitorul serviciilor postale.

    RăspundețiȘtergere