Totalul afișărilor de pagină

marți, 6 martie 2012

Coca-Cola-Atlanta-Georgia

„Cand esti Chief Executive Officer al unei companii cu 140.000 de angajati in peste 200 de tari din lume, poti doar sa fii increzator in propriile forte.”
„Coca-Cola este mult mai mult decat un produs. Este vorba despre o revigorare universala, despre momente fericite. Nu este vorba despre faptul ca noi am reprezenta steagul american, ci despre reprezentarea optimismului." explica Muhtar Kent (59 de ani) actualul boss Coca-Cola.
Robert W.Woodruff, considerat patriarhul Companiei Coca-Cola spunea : am crescut intr-o afacere in care imbuteliezi dimineata si vinzi dupa-amiaza si in multe locuri nu exista alta competitie.Mi se pare ca acesta este genul de afacere in care vrem sa fim implicati!
La sfarsitul secolului XIX-lea si inceputul secolului XX-lea distributia Coca-Cola se baza pe cat de departe putea ajunge pentru a se si putea intoarce, in decursul aceleasi zile,un om care dispunea de cal si caruta.
In anul 1905 ,existau peste 200 de fabrici de imbuteliere in SUA,iar Coca-Cola se vindea in sticle in locuri dintre cele mai diverse,in special in lunile calde de vara,cand micile bacanii si magazinele universale din acea vreme puneau la dispozitie cazi mari,galvanizate ,umplute cu gheata si apa rece si burdusite cu multe feluri de racoritoare,Coca-Cola fiind doar una dintre ele.Erau beri din radacini si bauturi de ghimbir,sucuri de portocale si cu aroma de vanilie,toate la un loc si imbuteliate in aceeasi sticla universala de 225ml. Daca bagai mana in cada ,nu stiai ce bautura luai.iar daca eticheta se deslipise in apa,misterul era si mai mare.
...astfel s-a ajuns la concluzia de a crea o sticla distincta care sa incorporeze marca inregistrata Coca-Cola,se dorea o sticla pe care sa o poti indentifica ,la o simpla atingere,in acele cazi cu apa rece.
 1899-1901                                                     1901-1915                                1916-prezent

 Compania Root Glass a fost insarcinata pentru crearea unei sticle distincte,acestia inventand o sticla verde ,( 185 ml ) cu o forma unica,un fel de clepsidra inversa ,cu mijloc umflat si margini ondulate,succesul a fost deplin atat in randurile imbuteliatorilor,cat si al clientilor.
 Trebuie spus ca la fabricarea acestei sticle se folosea un nisip care dadea o culoare denumita Georgia green (verde de Georgia); in Europa totusi sa descoperit ca tipul de nisip folosit produce o sticla transparenta.

Coca-Cola nu s-a nascut in sticla.A fost pregatita pentru prima data in 1886 de catre John S.Pemberton in farmacia Jacob's din Atlanta (Atlanta,Georgia orasul natal Coca-Cola).
In aceasta farmacie siropul Coca-Cola,baza dulce a bauturii de culoare caramel,era amestecat cu apa rece ,acidulat si consumat pe loc intr-un pahar in forma de clopot.
La 1888 Pemberton moare ,iar tanara companie Coca-Cola trece in mainile lui Asa Candler,care continua sa extinda afacerea doar in farmacii,urmand ca un an mai tarziu el sa-si pastreze reteta pentru sirop si sa vanda drepturile de imbuteliere ( in sticle ) unor avocati din Chattanooga.

  1. Chattanooga,Tennessee- orasul natal al primei Companii de imbuteliere a Coca-Cola din lume.
  2. Dallas,Texas- prima fabrica in afara de Atlanta care produce siropul special folosit in obtinerea Coca-Cola construita in 1894.


In anul 1930 Woodruff a infiintat separat Coca-Cola Export Corporation, astfel Coca-Cola de astazi face afaceri in peste doua sute de tari de pe intregul glob.Daca esti optimist,iti poti permite sa ai rabdare.
Coca-Cola,in lunga sa istorie ,a fost complect respinsa din mai multe locuri pentru o perioada de timp,ca de exemplu din toate tarile arabe,China,India si Cuba. In toate aceste locuri s-a reintrat,cu exceptia Cubei,iar registrele contabile din Cuba sint inca deschise si sant convins ca actuala conducere Coca-Cola se asteapta sa reintre pe piata rezuma Donald R.Keough ( 2008 ) an in care se stia ca viitorul director general Muhtar Kent va veni la conducere.


Surse: cnntees com; wikipendia; Donald R.Keough.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu