Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 3 martie 2012

Hiroshima si Nagasaki - Cernobal

            Radiatiile    
In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial,oamenii de stiinta din Statele Unite au generat o sursa de poluare nemaiintalnita in istoria planetei noastre: radiatiile emise prin descompunerea atomilor de uraniu si plutoniu.
La sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial ,doar Statele Unite detineau bomba atomica,iar patru ani mai tarziu ,si Uniunea Sovietica dispunea de aceasta arma.
Singurele bombe nucleare folosite in scopuri militare au fost cele doua ( Hiroshima si Nagasaki ) lansate de Statele Unite asupra Japoniei in 1945,; la acea data ,nu se cunosteau efectele radiatiilor,iar civilii japonezi au fost folositi drept cobai. Radiatiile provoaca boli acute si moarte,in functie de gradul de expunere; de asemenea ,supravietuitorii expunerii la radiatii sufera consecinte pe termen lung: leucemie,cancer si mutatii genetice.

Multe state au facut incercari de a folosi puterea nucleara pentru obtinerea electricitatii.Primele state care au facut eforturi in acest sens au fost Uniunea Sovietica, Marea Britanie si Statele Unite- centralele nucleare.
Un accident nefericit a avut loc la Cernobal (Ucraina) din 1986,cand o eroare umana a provocat un scurtcircuit si o explozie care aproape a distrus unul dintre reactoare.Cantitatea de radiatii imprastiata atunci a fost de sute de ori mai mare decat cea degajata de cele doua bombe din Japonia ,la un loc.
Tarile cele mai afectate de acest dezastru au fost Ucraina ,Bielorusia si Rusia. In Romania aceasta explozie s-a simtit in Moldova in special in zona orasului Bacau.
Surse:
Istoria Lumii-Cyntia Stokes Brown.



                                                                             

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu