Totalul afișărilor de pagină

vineri, 16 martie 2012

Mecca si Mahomed


Mausoleul Taj Mahal.
 ..giuvaer al arhitecturii musulmane,aflat in Agra, India.Constructia mausoleului,intre anii 1631-1654,a fost initiata de imparatul mogul Shah Jahan,in memoria uneia dintre sotiile sale,printesa persana musulmana Mumtaz Muhal.
Incepand din 1983, Taj Mahal a fost inclus pe lista Unesco a monumentelor apartinand patrimoniului mondial.
                                                                                                                                   
Mahomed,profetul islamului,s-a nascut in anul 570 d.Hr.la Mecca,o asezare comerciala situata in apropiere de coasta Marii Rosii,la jumatatea drumului dintre Yemenul si Siriei de astazi.
Ramas orfan si crescut de unchiul sau,Mahomed s-a dedicat comertului si s-a casatorit cu o vaduva bogata.
In jurul anului 610d.Hr.,Mahomed a inceput sa mediteze,in muntii din apropierea Meccai. Intr-o noapte,numita Noapte puterii si desavarsirii ,lui Mahomed i-a vorbit o faptura cereasca pe care acesta a recunoscut-o ca fiind Arhanghelul Gavril ( Jibr'il in araba).Mahomed le recita in public sub forma unor versuri ritmate,dar nu le-a consemnat in scris niciodata.

Primele revelatii ale lui Mahomed ai indemnau pe oameni sa se supuna lui Allah,unicul Dumnezeu,care a creat universul si tot ce exista in el.La sfarsitul timpurilor,oamenii urmau sa fie judecati,iar cei fara de prihana aveau sa mearga in paradis,ca sa se bucure de placerile indestularii,in timp ce pacatosii aveau sa ajunga in focurile iadului.
Mahomed sustinea ca este ultimul dintre trimisii lui Allah,inscrindu-se in descendenta lui Iisus si a profetilor evrei.
Mahomed le cerea oamenilor sa devina musulmani,adica sa accepte supunerea (islam) fata de vointa lui Dumnezeu.Cei care acceptau sa se supuna alcatuiau umma (cuvant arab care inseamna comunitate).
Aceasta comunitate universala in care domnea egalitatea sociala reunea musulmanii din toata lumea.
Intrucat conducatorii din Mecca nu-l recunosteau pe Mahomed ca fiind singurul trimis al lui Dumnezeu cel unic si adevarat si i-au persecutat pe adeptii sai nepunticiosi,profetul si adeptii sai au fugit in orasul Medina,situat la 340km nord de Mecca. Mahomed a intemeiat acolo o comunitate numeroasa si a purtat lupte cu locuitorii Meccai,pana cand acestia au capitulat. Calendarul musulman incepe cu anul in care Mahomed a fugit la Medina (acesta fuga este cunoscuta sub numele de "hegira").Asadar anul 622d.Hr. din calendarul iulian este unu pentru musulmani.

In anul 632d,Hr.,Mahomed moare fara sa lase nici o indicatie cu privire la succesorul sau. Abu Bahr,tatal uneia dintre sotiile sale,a devenit calif- liderul spiritual si politic al musulmanilor.In timpul califatului sau au fost consemnate in scris revelatiile lui Mahomed si astfel a luat nastere Coranul,care a capatat o forma finala in 650d,Hr.In 656d.Hr.si in 680d.Hr.,desemnarea noului calif a declansat conflicte puternice care a dus la impartirea musulmanilor in siiti si sunniti.
...credinta unui negustor din Mecca a fost una dintre cele mai spectaculoase expansiuni din istoria lumii.

Sursa:
Istoria Lumii de la Big Bang pana in prezent.
Cynthia Stokes Brown.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu